KIÁLLÍTÓK, SZPONZORAINK 2019-BŐL

FLIPPERMÚZEUM, PÁLFI BALÁZS ALAPÍTÓ

Nem titok, hogy 5 éves korom óta rajongok a flipperekért. Úgy érzem, hogy ez az érzés az egyik legnagyobb hajtóerő, ami a 2 éve alapított Flippermúzeumot itthon – és egyre inkább külföldön is – ismertté és elismertté tette.

A múzeumban folyamatosan igyekszünk bemutatni a XX. század népszerűbb arcade játékaiból néhányat. A helyet azonban ehhez lassan kinőjük. Egy ideje erős késztetés él bennem, hogy a témában még teljesebb képet (a felnőttebbeknek: emlékképet:)) kínálhassak. Például, hogy milyen érzés (és mekkora dolog) is volt a 80-as években az iskolapad alatt kvarcjátékokkal, vagy a még szerencsésebbeknek a nagy arcade videógépek otthoni használatra tervezett, kicsinyített másaival játszani. Sokan az akkori játékosok közül azóta is folyamatosan keresik ezeket az élményeket. Saját tapasztalatom szerint ezek érintetlenül itt vannak bennünk azóta is, néha csak egy kis szikrára van szükség az előhívásukhoz.

Pálfi Balázs

SZAKÁCS GÁBOR MAGÁNGYŰJTŐ

Szakács “SakmaN” Gábor az öreg motorosok közé tartozik. Saját bevallása szerint együtt “nőtt fel” a videojátékos iparággal, hiszen már az általános iskolát koptatta, amikor az első Pong gépek elérhetővé váltak hazánkban. A rajongás már akkor feléledt benne e masinák iránt. Összespórolt pénzét Kispest és Kőbánya árkád játéktermeiben szórta bele a gépekbe, és ha lehetőség adódott egy kis kockulásra (ezt a kifejezést akkoriban nyilvánvalóan még nem használta senki) valamelyik osztálytársnál, barátnál, azt sohasem hagyta ki. Később még közelebb került a témához, hiszen 1994-től 2002-ig egy ismert és akkor igen jól futó játéklap kiadónál dolgozott. A komoly gyűjtést 2005-ben kezdte, ami egy külön történet. Gábor gyűjteménye egyébként főleg otthoni számítógépekből, videojátékokból és kézben fogós handheld gépekből áll. Kedvenc gyártója a SEGA.
Az Arcadia rendezvényre a kibővített “utazós készlet” fog érkezni, kipróbálhatók lesznek az iparágat megalapozó legendás otthoni számítógépek és játékkonzolok (Nintendo, SEGA, Atari, Commodore, Enterprise, Sinclair, Coleco, Videoton, stb.) eredeti működő példányai.
https://www.facebook.com/retrokiallitas/

Szakács Gábor

FARKAS LÁSZLÓ VIKTOR MAGÁNGYŰJTŐ

Viktor 6 éves kora óta szenvedélyes gamer. Legelső számítógépe egy Commodore 64-es volt, amit nagyapjától örökölt. A “The last ninja”-val indult játék iránti szenvedélye, majd később a környék árkád termeiben barátaival “Cadillacs and Dinosaurs”, “Robocop”…stb gépekre költötte minden zsebpénzét.
1995-ben a lakhelyének környékén nyílt egy konzol kölcsönző, ahol már Sega, Nintendo, és Playstation játékokkal is játszott barátaival.
Kedvenc stílusa a Beat’em up. 1999-ben megvette az első saját konzolját, egy Sega Dreamcast-ot, ettől kezdve az összes létező konzolt megvásárolta az évek alatt. A retro konzolok gyűjtését 2007-ben kezdte, főleg SEGA Mega Drive, később Super Nintendo és Playstation 1 játékokkal, melyeket mára már kiegészített flipper illetve árkád játékgépekkel is. Gyűjteményében olyan ritka játékok is fellelhetőek, melyeket az összes retro nerd (azaz az elmúlt évtizedek játékkultúrájának megszállottja) elismer világszerte.
Az Arcadia rendezvényre főleg kivételes kiállítási darabok érkezek majd, de ezzel egyidejűleg kipróbálhatóak lesznek a Neo-Geo, Nintendo, Sega és a Panasonic konzolok is.

farkasviktor2

STEFAN RIEDLER, RS-PINBALL e.U. AUSZTRIA

Ifjúkoromban a 90-es években leginkább mozikban flippereztem, mert itt volt erre lehetőség egy ilyen kisvárosban, mint a miénk – amíg a moziban nem ment előadás.

Körülbelül egy évtizede ötlött fel bennem, hogy otthonra is vehetnék egy gépet, újra átélni a játék örömét. Úgyhogy megvettem az elsőt (egy Buck Rogers-et) és ezzel egy időben a másodikat is (egy Williams Cyclone-t), mert hát 2 gép egyszerre mégiscsak több szórakozási lehetőséget nyújt.

Ezidőtájt szerettem meg igazán a flipper játékot – mára több mint 30 gépem van, amelyeket a 80-as évektől napjainkig gyártottak . A vadonatúj Heighway Pinball, Stern Pinball és Jersey Jack Pinball gépek szintén a gyűjtemény részét képezik. Ezek közül is különösen a Heighway Pinball technológiája és innovatív koncepciója nyűgözött le – ezért tavaly megalapítottam cégemet, az RS-Pinball e.U.-t, amely a Heighway Pinball hivatalos disztribútora lett Ausztriában és Németországban (de más országokban is adunk el gépeket). A gyártó első gépe a Full Throttle volt, ezt követi majd az Alien másodikként, idén ősszel – mindkettőt bemutatjuk a novemberi budapesti Arcadia rendezvényen.

2015, tehát a cégem alapítása óta élek a hobbimból. Az RS-Pinball e.u. üzemeltet, javít és kölcsönöz is flippergépeket. Ugyanígy, flipper bajnokságok szervezését és támogatását is vállaljuk. Vevőink nemcsak a Heighway Pinball, Stern Pinball és Jersey Jack Pinball által gyártott gépeket vásárolhatják meg nálunk, de módosított és tartalékalkatrészeket is (a Superfluxxer LED, Playfieldprotectors.com és a Pinsound gyártóktól).

Minden termék kipróbálható az RS-Pinball e.U. kiállítótermében Vöcklabruck-ban, ami Salzburg és Linz között félúton található. Honlapunk a következő címen érhető el: www.rs-pinball.at

FLIPPERBERLES.HU

Jónás Attila 1991-ben kezdett el flipperekkel dolgozni és 1993 óta főállásban ezek bérbeadásával foglalkozik. Mint mondja, örömmel tapasztalja, hogy a flipperek újra virágkorukat élik és hogy egyre többen nem csak kocsmai játékként tekintenek a gépekre.

Gyakran kérnek tőle céges partikra, rendezvényekre játékgépeket, illetve bérelnek hosszabb távra flippereket, darts gépeket, arcade videókat, csocsókat, tájfun asztalokat és box gépeket.  Jelenleg több mint 20 különböző típusú flippert tud kihelyezésre ajánlani, ezek közül is a legnépszerűbbek – a teljesség igénye nélkül: Star Wars, Indiana Jones, Monster Bash, Scared Stiff, Addams Family, Twilight Zone, Terminator 2, Lord of the Rings. További információ: flipperberles.hu

FUTU-RETRO

Az Arcadia egyik érdekessége lesz a Futu-Retro Magazin (Veres Sándor László) Game Boy Múzeuma, amelyben a konzolok mellett közel 700 játékkazetta és vagy 80 kiegészítő is várja a látogatókat.   

A Futu-Retro interaktív kiállításain minden egyes konzolt és kazettát tetszés szerint kipróbálhatnak az érdeklődők, a Futu-Retro így szeretné mindenkivel megismertetni ezt a “szürke téglát” és a köztudatban tartani az emlékét. A Game Boy-on kívül a retró gyűjtemény egyébként más darabokat is felölel, a 80-as évek elejétől a 90-es évek közepéig többféle játék, így a SEGA asztali konzoloktól a PlayStation-ig sok minden megtalálható közöttük.

SUPER PINBALL

A Super Pinball-t azért hozták létre a flipperezés fenegyerekei, Csiszka Zsolt és Boncza Péter, hogy az országban és a régióban először, hivatalosan forgalmazhassák az amerikai Jersey Jack Pinball Inc. termékeit. A gyártótól a fiúk a kortárs flippergyártás sztárjait állítják majd hadrendbe az Arcadiára.

A Jersey Jack gépei közül a Pirates of the Caribbean, a Dialed In!, a Hobbit és a Willy Wonka csak rátok vár majd! A Karib tenger kalózai természetesen a Johnny Depp-sorozat előtt tiszteleg. A Dialed In! egy zseniális high-tech gép, amely nemcsak Bluetooth kapcsolattal és okostelefonról használható extrákkal rendelkezik, de még fotót is készít rólad játék közben! A Hobbit bővebb magyarázatra talán senkinek sem szorul, itt a játék közben olyan élményben lehet részed, mintha a halhatatlan trilógia egy negyedik részébe csöppennél, ami viszont csak rólad szól… A Jersey Jack istálló legújabb gépe, a Willy Wonka pedig az eredeti, 1971-es, Gene Wilder főszereplésével készült film (valamint a csokoládé) előtt hajt fejet.

LOGITECH

Az Arcadián (a bennünk élő Belső gyermekkel való találkozás mellett) a legfontosabb, hogy érezzétek nagyon jól magatokat. Biztosak vagyunk benne, hogy ehhez a kiállításon túl már nem kell semmilyen egyéb katalizátor, a szponzoroknak köszönhetően azonban mégis lesz egy kis plusz motiváció.

Ha részt veszel valamelyik helyi versenyben (Wizard of Wor, virtuális flipper, Ultimate Mortal Kombat 3, 1943) akkor tényleg klassz cuccokat nyerhetsz. Szponzoraink közül a Logitech által az Ultimate Mortal Kombat 3 és az 1943 megmérettetések résztvevői számára több százezer forint értékben ajánlott fel ajándékokat!